Ex-wethouder Maas: ‘Leefbaarheid Walcherse kust onder druk door het toerisme’
DOMBURG – De leefbaarheid staat zichtbaar onder druk door het toerisme. Vooral in Domburg en Zoutelande is de grens echt bereikt, zegt ex-wethouder Chris Maas (58, PvdA/GroenLinks). Hij hoort van inwoners dat ze ’s zomers niet meer naar het centrum van Domburg komen, omdat het daar te druk is. Of dat ze niet meer in hun straat kunnen parkeren. Hij vindt dan ook dat de gemeente Veere er alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat de toestroom van toeristen naar de Walcherse kust niet nog verder groeit.
Hij waarschuwt dat ingrijpen nodig is ‘om te voorkomen dat we de kip met de gouden eieren slachten’. ,,Niet alleen inwoners klagen. Ook recreanten die hier al jaren komen voor de rust en de ruimte.” Zo vindt hij dat actie nodig is als inwoners hun oude woning slopen en een nieuwe, grotere bouwen zodat ze veel meer toeristen kunnen huisvesten. ,,Van oudsher verhuren mensen hier een kamer aan toeristen. Prima, dat moet zo blijven. Maar niet dat grootschalige.”
Verontwaardigd
Hij is ervan overtuigd dat zijn partij tijdens de verkiezingen van maart zo goed scoorde, van drie naar vijf zetels, omdat ‘groen en rust aan de kust’ de thema’s waren. De winst resulteerde echter niet in zijn terugkeer in het college. De inwoner van Domburg is nog steeds verontwaardigd over de manier waarop zijn partij en het CDA buiten spel werden gezet door SGP/CU. De college-onderhandelingen waren nagenoeg afgerond toen hij op Tweede Pinksterdag een telefoontje kreeg van de informateur dat SGP/CU plotseling verder ging met VVD en DTV. ,,Tot op heden hoorde ik niet waarom.” Heel stellig: ,,Ons vertrouwen in de SGP/CU, een partij waar we jaren goed en respectvol mee samenwerkten, is op een schandelijke wijze geschaad. We waren nog in gesprek en zonder enige verklaring werden we aan de kant gezet.”
Ons vertrouwen in de SGP/CU, een partij waar we jaren goed en respectvol mee samenwerkten, is op een schandelijke wijze geschaad.
Ondanks die vertrouwensbreuk kijkt hij met plezier terug op acht jaar wethouderschap. Hij prijst vooral de vele vrijwilligers die het mogelijk maken dat er zoveel gebeurt. ,,Bijvoorbeeld de nieuwe kunstgrasvelden voor verschillende verenigingen. Die liggen er alleen maar omdat ze zich keihard inzetten.”
Porthos
Hij was als wethouder ook betrokken bij de oprichting van het Walcherse zorgloket Porthos. Tot zijn spijt willen Middelburg en Vlissingen niet verder met de huidige opzet. ,,Ik vond en vind dat er bij Porthos goed werk wordt verricht. De basis staat er en die is goed.” Wel erkent hij dat het beter kan. ,,Porthos krijgt daar helaas niet de tijd voor.” Hij herinnert eraan dat het enkele jaren terug in grote haast moest worden opgericht omdat gemeenten de regie kregen over Wmo en jeugdzorg. Hij hoopt dat de drie gemeenten samen blijven werken maar is niet hoopvol gestemd. ,,Alleen als alle gemeenteraden keihard zeggen dat we elkaar blijven vasthouden, blijven samenwerken, dan kan het nog goed komen.”
Het afscheid van Maas als wethouder is maandag 1 oktober vanaf 16 tot 18.30 uur in het gemeentehuis. Hij wil de komende vier jaar raadslid blijven en kondigt aan dat zijn fractie stevig maar zakelijk oppositie gaat voeren. ,,We gaan voor de inhoud.”
Bron: PZC 28 september 2018